Video Analyse

Bewegingsanalyse

In de moderne tijd is de video analyse bijna niet meer weg te denken. Kijk maar eens naar de sportwereld. Het bekendste is wel de video analyse bij voetbalwedstrijden. Bijna iedereen heeft dit wel eens op tv zien gebeuren. Wanneer de scheidsrechter iets niet zeker weet of een beslissing neemt, wordt er achter de schermen bekeken wat er precies gebeurde en of de scheidsrechter wel de juiste beslissing heeft genomen. Zo niet dan kan deze beslissing alsnog veranderd worden na het zien van de video analyse. 

Wat is een video analyse

Tijdens een sportwedstrijd wordt tegenwoordig veel gebruik gemaakt van video analyse. Kijk maar naar het voorbeeld hierboven of naar hardloop-, zwem- en tenniswedstrijden. Een valse start, een bal die in of uit is of een voetbal die wel of niet in de goal geweest is. Met speciale software voor video en beweging analyses kun je via meerdere camera’s meekijken met een sportwedstrijd. Je kunt de beelden zelfs even stilzetten of in slowmotion afspelen.

Verder kun je ook snelheid en rpm metingen doen met de software van de video analyse en deze op acht verschillende camera’s tegelijk aansluiten.

Door middel van een video analyse kun je een bepaalde beweging helemaal in stukjes uit elkaar halen en stuk voor stuk analyseren. Zo kun je precies bekijken waarom een sporter niet verder komt met zijn techniek of de sporter kan zelf zien hoe zijn of haar techniek eruit ziet. Als het visueel wordt gaat het aanleren van een betere techniek bij de meeste mensen ook makkelijker.

Voor wie is video analyse?

De video analyse wordt in de professionele sport veel gebruikt maar tegenwoordig gebruiken ook steeds meer amateur clubs de software voor video analyse. Eigenlijk is het dus voor iedereen en elke sport die meer zekerheid wil over de eerlijkheid tijdens wedstrijden.

Het is niet alleen fijn om video analyses te gebruiken bij beslissingen voor sportwedstrijden maar je kunt er bijvoorbeeld ook bewegingen mee analyseren. Dus om een betere techniek aan te leren of iemand zelf te laten kijken naar zijn of haar techniek is dit ook ideaal.

Als coach zijnde is dit zeker een aanwinst om extra aan te kunnen bieden aan je leerlingen. Ze kunnen zelfs op een mobiele telefoon meekijken naar de techniek die ze gebruiken en aan de hand hiervan kun je een goede uitleg geven over de verbeterpunten. Vaak gaat de prestatie hierdoor sneller omhoog want als iets visueel waargenomen kan worden, blijft het toch beter hangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *