Cello leren spelen

Cello leren spelen

Misschien is het altijd al een droom van je geweest om een instrument te leren bespelen. Gitaar, drumstel, piano of dwarsfluit? Misschien is je droom echter een wat minder alledaags instrument, en is het je droom op cello leren spelen. De cello is een prachtig strijkinstrument met diepe tonen, die veelal gebruikt wordt in orkestverband. Echter kan de cello ook zeker als solo-instrument gebruikt worden. Het is maar net waar je eigen voorkeur naar uitgaat. De cello wordt zowel in de klassieke muziek als in de hedendaagse jazz-, pop-, rock- en metalmuziek gebruikt.

Wat is een cello?

Een cello is een groot snaarinstrument dat bespeeld wordt door een strijker. Een cello is iets groter dan een meter, namelijk 1,20 meter. De cello bestaat al eeuwenlang, en werd met name veel gebruikt in de barok-periode. Je bespeelt een cello zittend (in tegenstelling tot de grote broer van de cello, de contrabas) met een strijkstok. De pin steunt daarbij op de grond.

Een cello behoort tot de familie van de viool. De viool is hierbij het kleinste, daarna komt de alt-viool, dan de cello en dan de contrabas.

Is cello leren spelen moeilijk?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Zoals bij ieder instrument geldt dat oefening kunst baart. En dat geldt ook zeker voor de cello. Als je als kind cello wilt leren spelen begin je vaak op een wat kleiner exemplaar. Als je voldoende gegroeid bent kun je verder leren spelen op een cello van het oorspronkelijke formaat. Met de juiste begeleiding valt het instrument goed te leren bespelen. Hiervoor kun je het best een professionele cello-docent inschakelen, die gestudeerd heeft aan het conservatorium. Als je het spelen op de cello eenmaal onder de knie hebt kun je in zowel symfonie- als strijkorkesten terecht. Ook komt het voor dat cellisten als begeleiding toegevoegd worden aan bijvoorbeeld orkesten van houtblazers.

Van klassiek tot metal

Met de cello kun je allerlei soorten muziek spelen. Uiteraard is het instrument geschikt voor klassieke muziek, met composities uit onder andere de barok. De cello is echter ook veel vertegenwoordigd in de hedendaagse jazz-, pop-, rock- en metalmuziek. Zo is er bijvoorbeeld een Finse metalband (Apocalyptica) die louter gebruik maakt van de cello. In de jazz-muziek is de cello ook veel vertegenwoordigd, evenals de grote broer, de controbas. Waan je in een kroegje in New Orleans en laat je meevoeren door de diepe, indringende klanten van de cello!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *