Is leiderschap in de zorg iets voor jou?  

leiderschap zorg

Veel verzorgenden, verpleegkundigen of andere zorgverleners denken wel eens na over hoe het zou zijn om een meer leidinggevende functie binnen de zorg te hebben. Ook binnen de zorg zijn er namelijk vaak diverse doorgroeimogelijkheden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan leiderschap in de zorg. Wanneer je kiest voor leiderschap in de zorg, hoeft dit niet automatisch te betekenen dat je dan niet meer onregelmatig hoeft te werken. Onregelmatige werken is iets wat vaak voorkomt wanneer je werkzaam bent binnen de zorg. De ene zorgverlener vindt dit juist fijn, terwijl een ander liever in het weekend thuis is bij het gezin.

Wat is leiderschap in de zorg?

Door de verschillende ontwikkelingen binnen de zorg komt er ook steeds vaker meer vraag naar een andere vorm van leidinggeven. Leiderschap komt steeds meer in de plaats van een traditioneel management. Er zijn diverse vormen van leidinggeven in de zorg. Je kunt hierbij denken aan de functie van een teamleider, maar ook aan een hoofd van een bepaald zorgprogramma. Samen met meerdere disciplines, zorgvragers en familie werken aan waardevolle zorg die passend is bij de situatie, is waar het in de zorg om draait. De leiders van de toekomst zijn coachende of dienende leiders. Deze leiders zijn er voor de mensen om hen heen en helpen hen om het beste uit zichzelf te halen. Als leider binnen de zorg is het steeds de kunst om te kiezen voor een passende manier van leiderschap. Elke situatie is namelijk anders.

Belangrijk om te weten bij leiderschap in de zorg

Leiderschap gaat over de eerlijke beïnvloeding van werkgedrag. Wanneer je als persoon erg terughoudend en verlegen bent is het misschien niet verstandig om een leidinggevende functie binnen de zorg te willen bekleden. Het is namelijk van belang dat je stevig in je schoenen staat en beschikt over de nodige zelfreflectie wanneer je graag een meer leidinggevende functie binnen de zorg zou willen uitvoeren. Wanneer je bijvoorbeeld heel onzeker bent, bestaat er een kans dat niet alleen collega`s over je heen zullen gaan lopen, maar ook zorgvragers. Wel is het van belang dat je niet te dominant of te autoritair bent. Dit omdat de samenwerking met diverse disciplines van essentieel belang is. Vaak gaat dit moeilijker wanneer je vind dat jij altijd degene bent die gelijk heeft of altijd jouw zin wil doordrijven. Het is dus van belang dat je bij jezelf te raden gaat of een functie gericht op leiderschap in de zorg passend is bij jou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *